ממה נגרם עודף עמילז?



שאלה: לפני שנה התגלה בבדיקות דם כי חסר לי סידן, ויטמין D, רמת הפירטין היה נמוך וB12. התחלתי לקחת את כל הויטמנים וגם אומגה 3. לפני כחודש בבדיקת דם התגלה כי העמילז אצלי גבוה - 148. הרופאה אמרה שלא אוכל מטוגן וחריף וממתקים.
הייתי רוצה לדעת ממה זה נגרם ומה קשור לא לאכול מטוגן חריף ומתוק?

הדס רגב-טוביאס עונה:
אני אחלק את תשובתי:

  1. מהנתונים שמסרת אני מתרשמת כי בעקבות ברור שעברת אובחנו אצלך מספר חסרים תזונתיים (ויטמין B12, ברזל, ויטמין D וסידן), אך לא ציינת את הסיבה שיכולה היתה להביא להתפתחותם. כמו בכל בעיה רפואית, חשוב לעבור אבחון טוב על מנת לבחון האם החסרים תוקנו ולנקוט בצעדי מניעה למניעת הישנותם בעתיד. אחת הדרכים היעילות ביותר לבדוק האם הינך צורכת כיום מספיק מרכיבי התזונה הנ"ל הינה מילוי יומני אכילה במשך מספר ימים והשוואת הצריכה בפועל לקצובה היומית המומלצת עבורך.
    תוכלי להיכנס ליומן האכילה של נטוגרין כאן.
    באפשרותך להתייעץ עימי לאחר השלמת יומני האכילה. שרות זה כרוך בתשלום.
  2. עמילאז הוא אנזים שנמצא בעיקר בלבלב ובבלוטות הרוק. נוהגים לבדוק את רמות העמילאז בדם או בשתן. מטרות הבדיקה הן אבחון דלקת בלבלב (מצב המכונה פנקראטיטיס) או אבחון בעיה בבלוטות הרוק. כיוון שקיימות שיטות רבות למדידת העמילאז, יש לשים לב לערכים התקינים כפי שהם מופיעים בדף התשובה. באופן כללי, רמה תקינה של עמילאז בדם הינה בטווח של 0-300 יחידות לליטר. לכן, ערך של 148 כפי שציינת הינו בטווח הנורמה ואינני יודעת על סמך מה נאמר לך שרמות אלו חריגות. תפקידו העיקרי לסייע בעיכול וספיגת סוכרים ובעיקר עמילן וגליקוגן (עמילן מצוי בלחם, פסטה, אורז, קרקרים והגליקוגן מצוי בגוף בעיקר בשרירים ובכבד כחומר תשמורת). במילים אחרות, לאחר אכילת מזון עתיר פחמימות, האנזים עמילאז המופרש מהלבלב, מפרק את שרשרות הפחמימנים ליחידות הסוכר הבודדות, גלוקוז. זו למעשה הסיבה להנחייה שקיבלת להימנע ממזון עתיר סוכרים. צריכה מרובה של שומן בתזונה עלולה להוביל להתפתחות של דלקת בלבלב ולעליה ברמות של שומנים בדם מסוג טריגליצרידים, אשר בעצמם עלולים לגרום לדלקת בלבלב. לכן, הגבלת כמות השומן בתזונה הכרחית במקרים של חריגה ברמות העמילאז או בעת חשד להתפתחות דלקת בלבלב. לא ידועה לי הסיבה להגבלת מזון חריף בהקשר זה, אלא אם בהיסטוריה הרפואית שלך יש אזכור לדלקות באזור הקיבה (כיב קיבה/אולקוס).
  3. לסיום, אני מציעה לך להיכנס לקישור הבא המפרט את ההנחיות לתזונה דלה בשומן ובסוכרים פשוטים. בנוסף, כדאי לך להימנע לחלוטין משתייה של אלכוהול אשר נמצא כאחד מהגורמים המעודדים התפתחות של דלקת בלבלב.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.


חזרה